top of page
  • Writer's pictureMaja Zivanovic

8 životnih lekcija koje sam naučila od "teških konja"





Još kad sam se kao dijete počela natjecati u preponskom pa onda i u dresurnom jahanju moji partneri uvijek su bili konji s određenim “problemima”.

I danas me najviše zanima rad s konjima koji nisu jednostavni jer uz njih mogu najviše naučiti, ne samo o njima već i o sebi.

U ovom tekstu želim s vama podijeliti životne lekcije koje sam naučila uz sve one “teške” konje s kojima sam do sada radila i s kojima radim. Nadam se da ćete u tome prepoznati i vaša iskustva i da će vas inspirirati ili ohrabriti na vašem putu s konjima. Pa da vidimo...


Lekcija 1. Cijeniti putovanje kao i odredište


Mnogo puta frustrirani smo jer se stvari ne događaju onoliko brzo ili onim redosljedom kako želimo ili kako smo zamislili. Upravo zbog toga mnogi otpišu konje koji bi sasvim lijepo napredovali da se u njih uložilo više vremena i boljeg rada. U ovom brzom svijetu gdje se broji rezultat potrebno se zapitati : da li smo zaista toliko ograničeni vremenom ili smo samo jako nestrpljivi i uobraženi?

Uz konje se stalno iznova podsjećam da nije važno koliko brzo nešto postignemo već je važna kvaliteta našeg putovanja i sve ono što smo putem naučili.

Lekcija 2. Usredotočiti se na pozitivno

U rehabilitaciji “teških” konja ponekad se može činiti da stojimo na mjestu ili da se krećemo jako polako.

Ponekad je jedino što vidimo razlika između onog kako bismo željeli da bude i onog što je sada, tako je često i u životu zar ne?

Nije teško upasti u zamku negativnog razmišljanja i ostati bez samopouzdanja i motivacije. Ali ako radite dobro, stvari se pomiču, iako ponekad jako sporo. Zapravo čini se sporo sve dok jednog dana sve ono na čemu smo radili ne sjedne na svoje mjesto i odjednom vidimo koliko smo toga uspjeli napraviti.

3. Pustiti očekivanja


Kad bi svaki dan mogli doći svježi kod svog konja i jednostavno raditi s njima bez da išta očekujemo, vjerujete mi da bi se kvaliteta našeg odnosa toliko poboljšala da bismo svaki dan iznenadili sami sebe. Zašto je to tako?

Ako nema očekivanja nema niti razočaranja niti frustracija jer nam očekivanja nisu ispunjena. Jednostavno smo opušteniji, laganiji i prilagodljiviji.

Osobine na koje konji savršeno reagiraju i mogu se brže i bolje opustiti u našem društvu što god da s njima radimo. Sav naš rad tada postaje tečniji i lakši jer nas ne koče vlastite ideje o tome kad, što i kako trebamo napraviti; jednostavno pokušavamo bez da smo opterećeni rezultatom. A, on će doći budite sigurni.

4. Pružiti bezuvjetnu ljubav i njegovati suosjećanje



“Teški” konji uče nas divnu lekciju o ljubavi. Bez obzira na to kakve probleme imaju i koliko zna biti teško živjeti s tim, pružanje brige , nježnosti i ljubavi bez postavljenih uvjeta jedna je od najvećih i najljepših ljudskih osobina.

Kada rehabilitaciji konja pristupimo kroz ljubav i suosjećanje ona postaje mjesto razvoja i učenja za sve one koji su uključeni u proces. A sam proces transformira konja s kojima radimo, kao i nas.



5. Postaviti i poštivati granice


Pružiti bezuvjetnu ljubav ne znači dozvoliti da nas se gazi, grize, povrijedi na bilo koji način (ovo ne vrijedi samo za konje ;) ).

Postavljanje granica iznimno je važno ako se želimo osjećati sigurno i ugodno u nečijem društvu-radu s konjima. Konji vole jasnoću pa je zato najbolje jasno reći što se smije, a što ne. Važna je i dosljednost koja također olakšava razumijevanje postavljenih granica.

Ali konji nisu jedini koji trebaju poštivati granice, mi također to trebamo činiti. Neke stvari su konjima “s određenim problemom” teške, za njih su u njihovom sjećanju opasne i ne žele se suočiti s njima, vrlo često uzrok je i fizički. U ovim situcijama konji će nam pokazati da nešto ne žele ili ne mogu, mi trebamo biti dovoljno otvoreni da ih čujemo i dovoljno empatični da poštujemo njihove granice.

6. Slušati intuiciju

Koliko puta ste osjetili da trebate nešto napraviti pa niste? I koliko puta vam se pokazalo da ste trebali napraviti ono što ste osjetili?

Rad s konjima savršen je za slušanje i razvoj intuicije. Upravo zbog toga što je uz konje potrebno osjetiti koliko i što sve trebamo učiniti, a oni će vam uvijek znati reći da li je vaš osjećaj bio ispravan ili ne.


Razum nam služi za učenje, analizu i održavanje fokusa, ali intucija je ona koja nas vodi u predjele gdje se skriva svježe i živo znanje trenutka i osjećaja.

I znate što, kad ju naučite slušati pred vama se otvara jedan potpuno novi oblik pronalaženja odgovora jer intuicija zna ono što je razumu teško spoznati.

7. Sagledati širu sliku


Sigurno ste čuli izreku koja kaže da je ponašanje koje vidimo samo vrh sante leda. To je istina. Razmislite samo o sebi kako se ponašate kad imate loš dan ili kad ste potpuno sretni i bezbrižni ili kad se zaljubite. Ono kako se ponašamo rezultat je brojnih fizičkih i psihičkih procesa, iskustava, razmišljanja...

Konji ne govore našim jezikom, ali nam govore ako znamo slušati. Ponašanje uvijek treba gledati kao informaciju i pokušati shvatiti uzroke i procese koji dovode do nekog ponašanja.

8. Povezati se sam sa sobom


Pred konjima ništa ne možemo sakriti. Niti naše unutarnje nesigurnosti, strahove, negativne misli, frustracije, niti sreću, mir, usklađenost, ljubav... Oni sve to osjete i reagiraju na to.

Kada pronađemo načine da se povežemo sa sobom i uskladimo s našim unutrašnjim bićem konji mogu odahnuti. Oni se tada također mogu povezati sa nama i naš odnos dobiva jednu novu dimenziju.

Postoje razni načini da se povežemo sa sobom: meditacija, vježbe uzemljivanja, yoga, šetnja, glazba, ples... Nije bitno kako to uspijevamo već da to činimo često.

Život onda dobija jednu novu slatkoću koju možemo podijeliti sa svima oko nas.

Koje ste lekcije naučili uz svoje konje? Koja vam se od ovih lekcija čini posebno vrijedna? <3

391 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page