top of page
  • Writer's pictureMaja Zivanovic

Edukativno putovanje na Bile

Updated: Dec 23, 2022


Ako ste oduvijek sanjali o druženju sa slobodnim konjima u prekrasnoj prirodi (a znam da mnogi od vas jesu). Sada, vaš san može postati stvarnost. Pridružite nam se na ovom jedinstvenom, poučnom putovanju gdje ćete iskustiti jednu sasvim drugu dimenziju s konjima.


Kratki uvod


Bile ili Bili su brda iznad Mostara na kojima boravi više od 200 slobodnih konja.

Cijela priča s konjima počela je za vrijeme rata 90ih godina kada je nekoliko mještana odlučilo pustiti konje na brda kao alternativno riješenje umjesto mesnice.

Tada su na Bile pušteni 8 kobila i 1 pastuh. Dvije kobile su pripadale djedu Marija Bošnjaka.


Marijo od kad zna za sebe posjećuje konje i brine za njih. Najprije sa djedom, pa kasnije s ocem, a sada s nekoliko kolega pazi da konji uvijek imaju soli i vode, a za zimskih mjeseci i sijena.

Marijo zapanjuje svojim prekrasnim fotografijama u kojima možete uživati na facebook stranici konji na Bilima i još više svojom predanošću i ljubavlju prema njima.

Preko iste stranice sam i ja saznala za ovo nevjerojatno lijepo mjesto koje stalno iznova posjećujem, ne samo radi konja već i radi prelijepih pejzaža i cijele atmosfere na brdima.


Više o edukativnom putovanju

Jedno od krda na Bilima, fotografirao Matija Kralj
Ovo edukativno putovanje zasigurno će vam promijeniti cjelokupno shvaćanje konja i razmišljanje o njima.

Konji na Bilima žive prirodnim životom konja s vrlo malim utjecajem čovjeka. Oni su naviknuti na ljude te zahvaljujući tome imate priliku promatrati što konji rade iz blizine.


 

Teme koje možete proučavati sa slobodnim konjima su beskonačne, neke od njih ćemo detaljnije proučiti tokom vašeg posjeta:

- priroda konja, njihov dnevni ritam, struktura krda i njegovo funkcioniranje, ponašanje konja, govor tijela, komunikacija između konja, zdravlje kopita, muskulatura i razlike u građi konja, genetska sličnost ...

 

Također ćemo govoriti i o specifičnim temama kao što je ponašanje pastuha, naučiti ćete prepoznati glavnog pastuha i vidjeti kakvi su njegovi odnosi s kobilama i mladim pastusima i ždrijebadi u krdu i kako riješava nesuglasice te prepoznati neke specifičnosti u njegovom govoru tijela... Isto tako ukoliko imate predrasude prema pastusima i bojite ih se ovi ovdje slobodni srušiti će sve vaše predrasude i iznenaditi vas svojom nježnošću, brižnošću i inteligencijom.


Promatrati ćemo i govoriti o ponašanju kobila te ćemo uz Marijevu pomoć saznati koje su kobile predvodnice krda (to je ponekad teško za prepoznati). Vidjeti ćemo na koji način su one vezane uz glavnog pastuha i kako oni funkcioniraju, kako se brinu o ždrijebadi i uvode red.

fotografirala Maja Živanović

Vrlo je zanimljivo promatrati i malu ždrijebad, koje ima najviše u proljeće, kako prate svoje majke i krdo. Te kako ih čitavo krdo odgaja i pazi na njih. Uz najmlađe pripadnike jako su zanimljivi i jednogodci, dvogodci i tinejđeri te mladi pastusi koji žive u takozvanim "bachelor bandsima" (skupinama pretežito sastavljenih od mladih pastuha koji još nisu osnovali svoje krdo ili se priključili nekom od krda).


"Nadmetanje tinejđera" fotografirao Matija Kralj


Promatrati ćemo i kako se konji odmaraju, kako spavaju i kada i još mnogo toga...


Ono što je mene fasciniralo prvi put kada sam došla su između ostalog bile razlike između krda u stilovima vođenja i interakcije među pripadnicima krda. A svaki put kada dođeš ne znaš što ćeš sve primjetiti i o čemu ćeš početi učiti.

Što će se vama najviše urezati u pamćenje i što će vas najviše zaintrigirati tek ćete saznati.

 

Detalji


Polazak i prvi dan

Planirani polazak je ujutro u 11 h iz Zagreba (o mjestu polaska se dogovaramo).

Putuje se automobilom ili automobilima u slučaju veće grupe.

Do Mostara nam treba 5 h 30 min uz dvije pauze po putu (može i više ako bude potrebno), stižemo oko 17 30 h.

Po dolasku idemo odmah na Bile i provodimo tamo neko vrijeme kako biste upili atomosferu i možda već upoznali neke od krda i konja.

Smještaj nam je u resortu u blizini Bila. Večera je opcionalna, o svemu se dogovaramo po putu :)


Drugi i treći (i četvrti) dan

Doručak između 8 i 9 h , nakon toga odlazak na Bile.

Dan provodimo uz konje u prirodi. O ručku i večeri se dogovaramo.

Iz iskustva mogu reći da nikad ne znate što ćete taj dan vidjeti, ali da će biti zanimljivo to vam mogu obećati. U planu je posjet pojilu, traženje konja, lagano planinarenje...

Tokom dana pridružiti će nam se Marijo kojeg ćete moći ispitati sve o povijesti krda, o tome tko je kome tko u krdu, a on će vama ispričati razne zanimljive priče o konjima na Bilima i njihovoj svakodnevnici.

Marijo sjajno priča priče, a njegovo iskustvo je pravi dragulj za sve koji žele bolje razumijeti ono što su taj dan na Bilima i vidjeli.

 

Ukoliko budete imali snage, volje i želje, jednu večer se možemo spustiti u Mostar i prošetati se starim dijelom grada tko bude želio i pojesti i poptiti nešto npr. bosansku pitu ili tradicionalno posluženu bosansku kavu.


Dan povratka

Doručak 8-9 h. Nakon toga kratki đir do Bila i pozdravljanje s konjima.

Oko 10 h krećemo prema stanici za testiranje na covid ako je potrebno, pa krećemo prema Zagrebu.

Planirani dolazak u Zagreb je oko 17 h.Nekoliko natuknica


Ponesite termosice i boce za vodu za cjelodnevni boravak na Bilima.


Obujte cipele za planinarenje. Ponesite prikladnu odjeću.


Provjerite da li imate valjanje dokumente prije puta (ono do kad vam traje osobna ili putovnica) :).


Uzmite šešir za sunce i/ili kabanicu ovisno o dobu godine ili ponesite oboje za svaki slučaj.


Provjerite koja su pravila ulaska u BIH s obzirom na covid ako niste hrvatski državljan ( ja ću isto :).


Pripremite se za jedno od ljepših iskustava u svom životu. :)


Datumi za 2023.


Dulji posjet:

27. travanj - 01. svibanj čet-pon (*1.Maj)

11. listopad -15. listopad sri-ned


Kraći posjet:

08. lipanj - 11. lipanj čet- ned (*8.lipanj-Tijelovo)

21. rujan - 24. rujan čet-nedZa sva ostala pitanja vezana uz putovanje kontaktirajte me ovdje!Vaša Maja :)p.s. napisala sam nekoliko blogova o Bilima.


Ovdje možete pročitati o mom prvom posjetu iz 2019. koji me oborio s nogu.


A ovdje o drugom posjetu uz puno prekrasnih fotografija i nove doživljaje.254 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page