top of page
  • Writer's pictureMaja Zivanovic

Kako konji uče?

Ovaj blog namijenjen je svima koji žele saznati više ili dobiti osnovne informacije o tome kako konji uče. Budući da je učenje vrlo široka tema ovo neće biti jedini blog o tome.

U ovom blogu fokus je na konju i načinima kako on usvaja informacije.


Krdo kao učitelj


Kada se ždrijebe rodi, ono od svoje majke i čitavog krda uči kako se ponašati i kako preživjeti. Za konja je to prirodan način učenja.

Ono što krdo može naučiti konja prelazi namjene ovog bloga, ali ukratko rečeno krdo uči konja svemu što konj treba znati. U rehabilitaciji traumatiziranih konja upravo krdo čini nevjerojatnu razliku i pomaže u stabilizaciji konja. Krdo je konjima prirodan i urođen način života.

U interakciji s nama događa se nešto što nije urođeno konju i što zahtijeva prevladavanje barijere različitosti između vrsta.

Kako bismo što bolje i uspješnije prevladali te različitosti evo što trebamo znati o tome kako konji uče.


Preduvijet učenja:

Konj može učiti kada se osjeća sigurno !
Signali opuštanja kod konja na fotografiji su niski položaju glave i vrata, ispuhivanje zraka iz nozdrva, opušten pogled. Magic i Marko na radionici o upotrebi rekvizita.
Signali opuštanja kod konja na fotografiji su niski položaj glave i vrata, ispuhivanje zraka iz nozdrva, opušten pogled. Magic i Marko na radionici o upotrebi rekvizita.

Ako je konj zbog nečeg uznemiren u njemu se pale mehanizmi za preživljavanje, drugim riječima adrenalin priprema tijelo za bijeg ili borbu.

Konj tada ne može razmišljati već djeluje instinktivno tražeći sigurnost.

Najbolje što možete učiniti je smiriti vašeg konja ili pričekati da se smiri kako biste se vratili učenju. A najbolje što možete dugoročno učiniti je biti osoba uz kojeg se vaš konj osjeća sigurno.

Ako vam se čini da vaš konj ništa ne pamti od prošlog sata možete se zapitati u kakvom se mentalnom stanju on nalazi, možda je pod stresom.


Čovjek kao učitelj


1. Učenje pomoću znakova

Bilo da se radi o znaku (engl. cue) kojeg

dajete pomoću svog glasa, tijela ili pomagala konj može naučiti što želite ako znak dođe neposredno prije željenog ponašanja i prestane kad se željeno ponašanje pojavi.

Dobar tajming je ključ uspješnog učenja.



2. Učenje pomoću nagrada


Nagrada ili pozitivno potkepljivanje djeluje onda kada konju damo nešto što on želi nakon određenog ponašanja.

Nagrada ne mora biti hrana; to može biti češkanje, pauza, riječ, opuštanje, ono što konj percipira kao nešto pozitivno.

Važno je da nagrada ili pozitivno potkrepljenje dođe neposredno nakon što je konj učinio ono što od njega tražimo. Npr. želimo da se konj zaustavi, damo znak, on je razumio, stane i mi ga odmah počeškamo, pohvalimo, nagradimo. Ideja iza pozitivnog potkrepljivanja je da će se ponašanje koje je nagrađeno lakše ponoviti u budućnosti.

Posebno na početku učenja ponašanje nagrađujemo češće i nagrađujemo male korake prema cilju kako bi konj shvatio svaku stepenicu u učenju.








Primjer : Ako konj ne želi ući u prikolicu ili tek uči o tome kako se ulazi u prikolicu, nagraditi ćemo ga najprije kad stane samo s jednom nogom na rampu ili u slučaju da je uplašen samo kada se smiri ispred prikolice ili ponjuška rampu. Za njega će ta nagrada značiti da razmišlja u dobrom smjeru.

Tada ga možemo za nagradu maknuti od prikolice na trenutak-nagrada=opuštanje i pauza; dati mu malo jabuke- nagrada=hrana, počeškati ga tamo gdje voli i reći mu bravo*-nagrada=češkanje i riječ.

*Ukoliko konj riječ bravo ne percipira kao nešto pozitivno onda to i nije nagrada, važno je biti svjestan toga što konj percipira kao nešto pozitivno što želi.

Nako prvih nekoliko uspješnih stavljanja nogu na rampu ili kad se konj potpuno smiri možemo napraviti još jedan korak i pitati konja da s dvije noge stane na rampu pa ga nagraditi pa zatim s tri, pa sa sve četiri sve dok ne uđe u prikolicu. Poanta ovdje je da se ne žurite već da postepeno nagrađujete svaki mali korak naprijed.

Ako je razina stresa niska tokom procesa učenja konj će također moći mentalno i emotivno sve procesuirati i njegovo povjerenje u nas će porasti. Ono na što je potrebno paziti je koje ponašanje nagrađujemo.


Više o pozitivnom potkepljivanju uskoro ćete moći pročitati u našem blogu Operantno učenje- što je to i kako ga koristimo u radu s konjima? (Prijavite se za primanje newslettera na dnu stranice!)


3. Učenje pomoću pritiska i popuštanja (engl. pressure release)


Pritisak i popuštanje ili negativno potkrepljivanje također spada u operantno učenje.

Ovaj način učenja konja vrlo je zastupljen u prirodnom konjarstvu (Natural Horsemanship). Ako promatrate konje u krdu, vidjeti ćete da kad jedan konj želi pomaknuti drugog konja on okrene uho, namjesti nogu, okrene glavu prema drugom konju, spusti uši i vrat, ugrize drugog konja, ritne se (ovisno o tome koliko energije je potrebno uložiti da se drugi konj pomakne), ali čim se drugi konj pomakne prvi konj prestane vršiti pritisak. Ta ideja inspirirala je pionire prirodnog konjarstva da i sami koriste takav način u radu s konjima.

Negativno potkrepljivanje zasniva se na ideji da subjekt tj. konj želi izbjeći negativni stimulans pa s tim na umu i naravno s empatijom možemo pravilno i etički koristiti pritisak.

Kada koristite pritisak konj će reagirati na količinu pritiska na koju ga naučite pa je zato iznimno važno da uvijek krenete od najmanjeg mogućeg pritiska i ukoliko on ne reagira, postepeno pojačavate pritisak. Ključno je da prestanete s pritiskom u onom trenutku kada konj počne raditi to što želite. Ne u trenutku kad konj napravi što želite, već u trenutku kada on počne to raditi.

Primjer: Na fotografiji ja želim da se Lino pomakne korak unatrag. Stavila sam ruku na njegova prsa i nježno ga pritisnula. Lino nije odmah reagirao (ignorirao je moje pitanje), pa sam pojačala pritisak kako bi potaknula da razmisli o mom pitanju. Lino je tada obratio pažnju na moje pitanje i počeo reagirati. Čim je on pomaknuo svoju težinu unatrag ja sam maknula ruku i popustila pritisak. To je iznimno važno jer kad učite svog konja nešto novo vaš tajming je ključ da konj razumije što želite.


Na početku će vaš konj možda trebati veći pritisak ili će se jačina pritiska razlikovati iz dana u dan, ali važno je uvijek krenuti od malog pritiska jer ako koristimo samo jaki pritisak nikada nećemo naučiti konja da reagira na fine suptilne znakove, a sa redovitom vježbom reakcije i odgovori konja će se ustaliti.

Iako će biti još govora o negativnom potkrepljivanju, pritisku i popuštanju u idućem blogu željela bi vam još svratiti pozornost na to da pritisak može biti konstantan (pritisak ruke na dio konja) ili ritmičan (lupkanje s korbačem ispred konja dok konj ne krene unatrag).


4. Učenje pomoću asocijacija


Konji mogu vrlo dobro povezivati stvari i događaje. Iako se nama tako ne čini, oni nas promatraju i donose zaključke o našem ponašanju. Dvije osnovne vrste asocijacija su diskriminacija i generalizacija.

Primjer 1: Zbog lošeg postpanja u prošlosti konj 1 ne podnosi muškarce, ali sa ženama rado surađuje -diskriminacija.

Primjer 2: Petra ne može svome konju odnijeti sijeno u ispust jer ju konj uporno želi ugristi, mora bacati sijeno preko ograde. Petrin tata može bez problema odnijeti sijeno u ispust jer je naučio konja gdje su granice pristojnog ponašanja-diskriminacija.

Primjer 3: Nakon što se promijenio trener u štali, konj 2 ne da se uloviti u ispustu. Razlog tome je što svaki put kada dođu po konja, konj ima vrlo negtivna iskustva u treningu s novim trenerom. Konj je povezao dolazak s ularom u ispust s negativnim iskustvom u treningu-generalizacija.


5. Adaptacija


Adaptacija ili navikavanje znači da će se konj s vremenom naviknuti na određeni stimulus i početi ga ignorirati. Ova vrsta učenja posebno nam je dragocjena u desenzibilizaciji konja. (Uskoro više u blogu Desenzibilizacija konja- Prijavite se za primanje newslettera na dnu stranice!)

Primjer na fotografiji. San uvijek izbjegava lokvice kad ide na trensko jahanje, ponekad to nije problem, ali ponekad prođe vrlo blizu drveta ili naglo skrene pa takvo ponašanje predstavlja potencijalnu opasnost za jahača. Nakon nekoliko uspješnih lekcija desenzibilizacije prestaje izbjegavati lokvice.


S druge strane, ako neki znak prečesto koristimo bez razmišljanja konj će se na njega naviknuti i početi će ga ignorirati (npr. kliktanje i cmoktanje, korištenje lista cijelo vrijeme u jahanju).


6. Ponavljanje


Svi mi znamo da je ponavljanje majka znanja i mudrosti. Isto je tako i kod konja. Konji uče ponavljajući s nama ili bez nas, u krdu, sami ili u treningu/druženju s nama. Najljepše od svega je to što svaki put kada ponovimo neku vježbu možemo još malo više tražiti od konja; malo više preciznosti, malo bržu rekaciju, malo spretniju izvedbu. Ako svaki puta podignemu ljestvicu malo više vodeći računa o tome da je konju ugodno i da fizički to može napraviti napredak i uspjeh su nam zagarantirani.


7. Super učenje


Ponekad kad se konj nađe u traumatičnoj situaciji on poveže sve korake koji su ga doveli do te situacije te ih želi izbjeći. Ovaj oblik učenja zapravo je ekstremni oblik generaliziranja.


8. Nenamjerno učenje


Kada smo s konjima oni stalno nešto uče od nas. Ponekad to baš i nisu stvari kojima ih želimo naučiti. Zato je važno biti svjestan ovih osnovnih načina na koji konji uče i svojih postupaka kada smo u blizini konja.

Primjer 1: Kada M četka konja on se okrene prema njoj i gricne ju, M se svaki put odmakne od njega i prestane ga četkati. M je nesvjesno naučila konja kako ju može maknuti od sebe. Konj je na M upotrijebio učenje pomoću pritiska i popuštanja pritiska.

Primjer 2: Kada N jaši stalno lupka konja listom i cmokta. N nije svjestan da to radi. Konj s vremenom sve više ignorira list i cmoktanje koje je za njega izgubilo smisao znaka i adaptirao se na taj stimulus.


I za kraj ...


Ovdje su navedeni samo neki najčešći primjeri učenja kod konja koji bilo kome mogu pomoći bolje razumjeti što se zapravo događa kad treniramo i kako možemo svjesnije pristupiti treningu konja.

Konji su nevjerojatna bića te nas stalno iznenađuju svojim ponašanjem. Neki od navedenih oblika učenja se preklapaju, a svi oblici se nadopunjuju. Tako naprimjer možemo konja učiti pomoću pritiska i popuštanja pritiska nečemu, kad on odreagira dobro na naš zahtjev možemo ga nagraditi, a nakon malo vježbe kreirati ćemo novi znak u našem suživotu s konjima. Ako to sve činimo dobro konj će naučiti da nam može vjerovati, a s nama i drugim ljudima (generalizacija).


Nadam se da vam je ovaj blog bio koristan. Ukoliko želite biti na našoj mailing listi i primati blogove i najave za radionice i seminare u našoj organizaciji na mail prijavite se za primanje newslettera na dnu stranice!


Svi navedeni primjeri su stvarni, imena su fiktivna.


Vaša Maja :)


Literatura:

Karen Pryor, Don't Shoot The Doog, The New Art of Teaching and Training, 1999.





904 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page