top of page
  • Hana Bobinac

Konji i vatromet
"It's the most wonderful time of the year"...vrti se na radiju i veselo pjevušimo, ali mnogim životinjama je upravo suprotno.


U vrijeme proslava i vatrometa, potrebno je obratiti više pažnje na sigurnost životinja za koje se brinemo.

Prirodna reakcija konja na strah je bijeg, ali takva reakcija koja je pretke naših domaćih konja spašavala od opasnosti, u okolišu u kojem držimo konje često ima upravo suprotne posljedice i može dovesti do ozbiljnog ranjavanja konja i ljudi, te uništene imovine.Stoga razmislimo kako možemo povećati sigurnost i mir naših konja u ovo praznično vrijeme.


1. Uobičajena rutina konjima povećava osjećaj sigurnosti


Konj koji i inače ima veću razinu stresa će jače reagirati na dodatne podražaje kao što je jaka buka od petardi ili vatrometa. No i totalno cool konji mogu paničariti zbog preglasnih zvukova. Izbjegavajte nagle promjene rutine uoči Nove godine, bilo da je riječ o treningu ili prehrani.

Slodoban pristup sijenu će pomoći konjima da budu malo smireniji, a ako konj nema slobodan pristup sijenu, polako mu povećajte obroke sijena nekoliko dana prije Nove godine.

Obavezno pripazite da je svježa voda uvijek na raspolaganju. Međutim nemojte povećavati poslastice ili koncentriranu hranu kao "blagdanski obrok" jer to može uzrokovati kolike, a naći veterinara na praznike nije ni lako ni zabavno. Ukoliko nemate vremena za uobičajeni trening, lagana šetnja na ruku u poznatom okruženju će dobro djelovati na konja.

Nemojte baš par sati prije dočeka nove godine krenuti u istraživanje nepoznatih terena.


2. Habituacija na glasne i nagle zvukove

Habituacija odnosno navikavanje je psihološki proces učenja u kojem dolazi do smanjenja reakcije na podražaj nakon opetovanog izlaganja. Ovaj koncept tvrdi da životinja ili čovjek mogu naučiti ignorirati podražaj zbog opetovane izloženosti podražaju. U konjarstvu se nekad koriste i izrazi desenzibilizacija ili desenzitizacija. Vrlo učinkovita metoda ako se pravilno provodi. Na primjer, konju možete puštati zvuk pucanja ili vatrometa sa mobitela, ili koristiti neke druge predmete koji stvaraju buku (npr metalne poklopce i sl), te ga nagraditi hranom kad ostane miran. Ako niste sigurni kako uspješno naviknuti konja da ostane miran kada čuje glasne zvukove, obratite nam se sa povjerenjem, moguće su i konzultacije na daljinu. https://www.projektjednorog.com/kontakt


3. Provjerite okoliš


Još jednom provjerite sve ograde i vrata, sve prostore u kojima konji borave i uklonite sve na što bi se konji mogli ozlijediti ako počnu paničariti. Na Novu godinu prošetajte i provjerite ima li ostataka pirotehnike u ispustu ili oko štale, te ih uklonite.

Ako još nemate aparat za gašenje požara u štali, krajnje je vrijeme da nabavite barem jedan (mogu se pronaći u Pevexu i Bauhausu i sličnim prodavaonicama) te obavijestite sve ljude u štali gdje se nalazi i kako se koristi. To je i dobro vrijeme da se upoznate sa vatrogasnim društvom koje je najbliže štali, te ih pozovete na kavu i kolače. Požar u štali je noćna mora svakog konjara i dobro je biti spreman (ne samo za praznike) i znati što treba napraviti ukoliko dođe do takve situacije.


Popričajte i sa susjedima, praznično vrijeme je idealna prilika da uspostavimo kontakt čak i sa onim ludim susjedom koji uvijek viče na nas kad galopiramo po njegovoj livadi. Kavu i kolače već imate, pokušajte i "ludim susjedima" lijepo objasniti zašto je važno ne korisititi pirotehniku u blizini konja, sjenika i štale. Možda će to biti početak jednog divnog prijateljstva, a uvijek je dobro imati prijateljske susjede.


4. Smanjite buku i vizualne podražaje

Konji imaju puno bolji sluh od ljudi i glasna buka od petardi i vatrometa im može jako smetati, te mogu početi paničariti, što obično dovodi do ozljeda.

Ako konje držite u štali, zatvorite prozore i vrata na staru godinu, te ostavite svjetlo unutar štale i na dvorištu kako bi se vizualno smanjio obljesak vatrometa. Ponekad je dobro i pokriti prozore npr dekom sa vanjske strane, ako očekujete vatromet u blizini, međutim imajte u vidu savjet broj 1. i isprobajte takve stvari dan prije u vrijeme kad konj nije u boksu, jer bi se mogao uznemiriti ako odjednom nešto pokrije prozor.

Razmislite kako možete prostor u kojem konj boravi malo bolje zaštiti od buke i bljeska vatrometa, ali na način koji neće dodatno uznemiriti konja. Većina konja je naučena i na radio u štali, pa možete ostaviti radio u štali kako bi vanjska buka malo manje dolazila do izražaja.

Ako znate da konja posebno uznemiruje zvuk petardi i vatrometa, mogla bi pomoći i kapica za uši. Postoje i posebne kapice za prigušivanje zvuka (koje koriste i neki sportski konji), koje su od neoprena i bolje prigušuju zvuk. Neki veterinari koriste slične kapice za uši prilikom korekcije zuba, kako bi konja manje smetala buka aparata. Ako ne znate gdje kupiti takve kapice, zaguglajte fraze poput "horse ear noise reducing bonnet", "horse silent ear net bonnet" ili "noise canceling ear net".


5. Pravite društvo konju


Ako imate konje na vlastitom imanju, sigurno biste ih ionako provjerili u ponoć na staru godinu. Ako konja držite na pansionu, dogovorite se sa vlasnicima pansiona i drugim vlasnicima konja tko će nadgledati i provjeriti konje. Osim sijena kojeg bi trebali imati dovoljno, nemojte konjima davati drugu hranu i poslastice jer uznemirenom konju lako može komadić mrkve zapeti u grlu i uzrokovati gušenje.

Osoba koja nadgleda konje mora i sama biti smirena, jer će inače prenijeti nervozu na konje.


6. Posavjetujte se sa veterinarom na vrijeme


Pitajte na vrijeme svog veterinara da li je dostupan za praznike, te ako nije, tko je zamjena. Izvjesite telefonski broj veterinara u štali na vidljivom mjestu, kako u slučaju potrebe ne biste telefornirali svim prijateljima i poznatima da saznate koji veterinar je dostupan.

Ako znate da je konj sklon panici, posavjetujte se sa veterinarom par dana unaprijed da li bi sredstvo za smirenje bilo potrebno. Nemojte na svoju ruku davati konju sredstva za smirenje, nego se obavezno dogovorite sa veterinarom.


Dobra priprema će pomoći da svi uživaju u praznicima, ili ih bar podnesu uz minimum stresa.

Napisala: Hana Bobinac


Sve najbolje vama i vašim konjima u novoj godini želi vam vaš283 views0 comments

Recent Posts

See All

댓글


bottom of page