top of page
  • Hana Bobinac

Uvod u kliker trening konja


Hana i Bowie, javni trening Uvod u kliker, ljeto 2020.

Kliker trening se već mnogo godina koristi u treningu pasa, te životinja u zoološkom vrtu, a postaje sve popularniji i u konjskom svijetu. U ovom članku ćemo objasniti osnovne pojmove i dati smjernice za uspješni početak treninga.

U kliker treningu se koristi metoda pozitivnog potkrepljenja (poticanja) ponašanja. Termin pozitivno potkrepljenje (positive reinforcement, ili skraćeno R+) je jedna od metoda učenja u biheviorizmu. To znači da se željeno ponašanje nagrađuje, a ponašanje koje ne želimo se ignorira, odnosno preusmjerava u ponašanje koje želimo. Dakle, nema kazne ni prisile. U teoriji zvuči sjajno, ali kako to provesti u praksi?

Nagrada je ključna riječ u metodi pozitivnog potkrepljenja, stoga ćemo prvo objasniti kako koristimo klik kao nagradu.

Kliker je mala spravica koja kad ju stisnemo prstom proizvodi karakteristični i vrlo kratki klik zvuk. Možete ga kupiti u skoro svakoj trgovini u kojoj se prodaje oprema za pse, jer je već uobičajen u treningu pasa. Služi da životinji točno označimo trenutak kad je napravila nešto dobro. Klik još zovemo i zvučni marker. Postoje i druge vrste markera koje se koriste u treningu životinja, npr. vizualni, taktilni, a umjesto klika možemo koristiti i neku kratku riječ.

Zašto koristiti kliker, a ne glas?


Prednost klika u odnosu na riječ je to što kliker uvijek proizvodi isti zvuk, drugačiji od svih drugih zvukova u okolini, te je kratak i tako vrlo precizno označava trenutak kad smo uočili ponašanje koje želimo nagraditi. Riječ može zvučati drugačije čak i kad se trudimo uvijek izgovoriti isto, međutim ako smo dosljedni, možemo vrlo učinkovito koristiti i glasovni marker. Tada moramo paziti da se ta riječ ne koristi često u svakodnevnom govoru kako ne bismo slučajno zbunjivali konja. Ja koristim i klik i glas, ovisno o situaciji. Klik obično koristim kada učim konja novo ponašanje, jer je konju jasnije, a kada je konj usvojio ponašanje prelazim na ”Bravo!”, jer je meni praktičnije. Postoje i situacije kad jednostavno nemam kliker kod sebe, ili ga nije praktično koristiti (najčešće u jahanju), i tada koristim glas (”Bravo!”).

Kako konj uopće zna da je klik nagrada?

Bilo da kao marker koristimo klik ili glas, moramo prije svega kod konja stvoriti pozitivnu asocijaciju na taj zvuk. Kad konj prvi put čuje neki novi zvuk, to mu ne znači ništa, a može ga čak i prestrašiti. Zato je dobro prilikom prvog upoznavanja konja sa zvukom klikera stati na udaljenosti od par metara od konja, tako da konj ima prostora odskočiti ako ga taj zvuk iznenadi. Moje iskustvo je da konji uglavnom stoje mirno i samo malo naćule uši kad prvi put čuju klik.

Da bi konj stekao pozitivnu asocijaciju sa markerom, potrebno je odmah nakon markera konju dati nagradu. U teoriji učenja to se zove klasično uvjetovanje (sjetite se Pavlovljevih pasa koji su počeli sliniti na zvuk zvona jer su znali da slijedi hrana). U ovoj fazi još uvijek ne učimo konja određenom novom ponašanju, nego mu samo želimo objasniti: ”Kada čuješ ovaj zvuk, to znači da stiže nešto jako dobro”. Nagrada je najčešće hrana, iako može biti i bilo što drugo do čaga je konju posebno stalo, primjerice češkanje.

Prvih nekoliko treninga je vremenski vrlo kratko, svega minutu-dvije, i svodi se samo na klasično uvjetovanje ”klik-hrana, klik-hrana, klik-hrana…”. I tako ulazimo u jedno kontroverzno područje kad se radi o treningu konja, a to je korištenje hrane.

Hrana je izuzetno moćan motivator i ako se koristi na pogrešan način, može stvoriti probleme.

Vidjela sam konje koji grizu, postaju agresivni ili nervozni, i uopće više ne doživljavaju čovjeka nego samo manično traže hranu. To se u potpunosti može izbjeći ako razumijemo što, kako i zašto radimo. Također se i konj koji već grize može naučiti da mirno i pristojno uzima hranu iz ruke.


Ovdje ćemo opisati neke osnovne tehnike, ali imajte u vidu da je ovo vrlo opširna tema kojom se lako napuni nekoliko knjiga, te da pogotovo u samom početku preporučamo rad s iskusnim trenerom. Ukoliko nemate trenera u blizini, moguće je dogovoriti i video savjetovanje https://www.projektjednorog.com/online-edukacija.


Dakle, u početnoj fazi kada stvaramo pozitivnu asocijaciju, želimo da konj smireno i pristojno uzima hranu, bez naguravanja i kopanja po našim džepovima. Budući da ovdje ne koristimo baš nikakvu kaznu, u slučaju da konj pokazuje opasno ponašanje, ili ako nismo sigurni kako bi konj mogao reagirati, preporuča se rad preko barijere (”protected contact”) . Kao barijeru najčešće koristimo ogradu ispusta, manježa, ili vrata od boksa.

Moramo imati na umu da apsolutno sve što radimo sa konjem je trening, i da konj uči cijelo vrijeme dok je uz nas, a ne samo kad mi pomislimo ”E sad ću početi trening”. Što će konj naučiti, ovisi o nama.

Ono ponašanje koje konju donosi nagradu, konj će sve češće ponavljati.

Ako mi dopuštamo da nam konj kopa po džepovima i za to dobije poslasticu jer je ”baš slatki” ili mu automatski damo poslasticu dok je naša pažnja na nečem drugom, konj će sve više i upornije kopati po našim džepovima jer za to biva nagrađen. Konj ne zna i ne može znati da mi takvo ponašanje ne želimo, zna samo da dobije nagradu za to. A ako je dobio nagradu, valjda je bio dobar? Tada se ponašanje traženja hrane može sve više intenzivirati dok ne postane zaista opasno. Kako do toga ne bi došlo, mi moramo biti svjesni kada i kako dajemo hranu.


A što sa konjima koji su već stekli loše navike i grizu?


Glavno je da imamo fizičku barijeru između nas i konja, jer smo na taj način mi sigurni, a konja ne moramo kažnjavati ako se počne ponašati opasno. Možemo mirno čekati na sigurnoj udaljenosti dok konj sam ne promijeni ponašanje, smiri se, i onda ga nagradimo. Konji obično jako brzo nauče novo ponašanje kad shvate da im donosi nagrade, a ponašanje koje više ne donosi nagrade se pojavljuje sve rjeđe i rjeđe, dok se u potpunosti ne ugasi.

Taj proces može trajati dulje vrijeme, ovisno o tome koliko dugo se konj ponašao po starim navikama.

Agresija prilikom hranjenja može biti i posljedica toga što je konj u prošlosti bio gladan, ili sada nema dovoljno za jesti. Čak i ako konj nije mršav, može biti gladan ako cijelu noć nema što za jesti (što je nažalost česta pojava u štalama u kojima konji nemaju stalan pristup sijenu).

Zato moramo promisliti ne samo o tehnikama treninga, nego i o cjelokupnom načinu života konja.

Konji u divljini veliku većinu svog vremena provode pasući nisko kaloričnu travu, a udomaćene konje hranimo visoko kaloričnom hranom, često u dva do tri manja obroka tijekom dana, te im želudac umjesto stalnog punjenja laganom hranom ima faze pretrpavanja i faze praznine.

Kod konja koji nemaju stalno dostupno sijeno ili ispašu, dobro je početi trening nakon što su pojeli svoj obrok sijena. Još bolje ako tijekom treninga imaju dodatnu hrpicu sijena u neposrednoj blizini sa koje mogu slobodno jesti kad god požele.


Kako odabrati poslastice koje ćemo koristiti za nagradu?


Idealno je da konj pokazuje interes za poslastice koje koristimo, ali ako je interes prevelik, bolje je u početku koristiti nešto što mu nije toliko fino. Postoji mnogo voća i povrća koje je zdravo i ukusno konjima, ali nema svo jednaku razinu ”ukusnosti”, pa odaberite prema individualnom konju. Može se čak i sijeno koristiti ako su poslastice previše primamljive. Ako konj svaki dan uobičajeno dobiva neki koncentrat, zob ili slično, možemo dio te porcije iskoristiti u treningu. Budite kreativni u početnom eksperimentiranju oko vrste poslastice koja najbolje paše vašem konju.

Važno je i obratiti pažnju na količinu šećera u hrani koju ćemo koristiti kao nagradu, pogotovo za konje koji imaju metaboličke probleme ili su skloni debljanju, laminitisu i slično.


Kako početi trening?


U početku je dobro koristiti veću količinu hrane za nagradu, sa vrlo kratkim pauzama između dvije nagrade. Tako konja ne dovodimo u stanje frustracije zbog toga što ne može do hrane za koju zna da mu je pred nosom. Ljudi se često začude kad vide kojom brzinom i koju količinu poslastica ja koristim u početnom stupnju učenja. Ja najčešće napravim 3-5 vrlo kratkih treninga (kroz nekoliko dana) klasičnog uvjetovanja. Svaki trening obično traje od jedne od dvije minute, kliknem od 10 do 30 puta, i potrošim od pola kile do kilu narezanih mrkvi i jabuka. Ovo su samo smjernice, koje je potrebno prilagoditi svakom konju jednom kad vidite kako taj konj reagira.


Kako davati hranu nakon klika?


Hranu možemo davati iz ruke ako konj pristojno uzima hranu iz ruke, inače je odlično ubacivati hranu u kantu koja se nalazi ispred konja. Koju god metodu koristili, isprobajte ju bez konja prije prvog treninga, kako biste točno znali gdje ćete stajati u odnosu na konja, kojom rukom ćete klikati a kojom davati hranu. Dakle, u jednoj ruci kliker, u drugoj hrana – ne želimo se zabuniti i konju ponuditi kliker umjesto poslastice! Isplanirajte i u čemu ćete držati hranu koju namjeravate potrošiti u treningu. Džepovi su nekad premali i dobro je pripremiti hranu u kanti ili većoj torbici u koju mi možemo jednostavno zagrabiti rukom, a konj ne može dosegnuti. Voće ili povrće pripremite

(nasjeckajte na odgovarajuće komade) prije nego što vas konj uopće ugleda, kako se ne bi bespotrebno stvarala napetost.

Kad dajem hranu iz ruke, uvijek ispružim ruku prema konju i onda otvorim dlan na kojem je poslastica. Ako konj stavi glavu preblizu mene i počne tražiti hranu po mojim džepovima, onda ne dobije ništa, nego čekam da se odmakne i smiri.


https://youtu.be/BBD_eErh7CE, ovdje možete pogledati kratki video primjer kako davati hranu nakon klika.



Na što treba najviše obratiti pozornost?


Najvažnije je postići smirenu fokusiranost kod konja (a i kod sebe).

Većina konja postane napeta kad vidi hranu i pokušava je se dokopati na razne načine. Ako primijetite da konj postaje sve nervozniji i napetiji tijekom treninga, nešto morate promijeniti prije nego što konj stekne navike koje ne želite da stekne.



Kako završiti trening?


Preporučam da gore opisano klasično uvjetovanje bude zadnje što tog dana radite sa konjem, i da mu odmah nakon zadnjeg klika ostavite još hrane iste vrste koju ste koristili tijekom uvjetovanja, i dok jede, ostavite ga na miru za taj dan, jer se može dogoditi da konj postane frustriran zato jer je naglo prekinuto hranjenje.

Dobro je to uskladiti s dnevnom rutinom, primjerice ako konj provodi noć u boksu, sve što planirate, želite ili morate napraviti s konjem (jahanje, čišćenje kopita, šetnju, odlazak na pašu…) napravite prije treninga klasičnog uvjetovanja. Zatim mu ostavite sijeno, uobičajenu večeru, zatvorite boks i to je to.

Ako je konj u ispustu, lauf štali ili na stalnoj ispaši u društvu drugih konja, odvojite ga od drugih konja tijekom treninga inače bi moglo doći do krkljanca kad drugi konji vide da se dijeli hrana. Kad ga vratite u ispust, ostavite mu na tlu svega nekoliko poslastica koje stigne pojesti prije dolaska ostalih konja, ali prilagodite to situaciji u krdu. Bolje ne davati nikakvu hranu ako se odmah približe drugi konji.


Ok, konj je naučio što znači klik, i što dalje?


Jednom kad vidite da konj vrlo dobro zna što je klik, te smireno i pristojno uzima hranu, vrijeme je da počnemo koristiti klik kao nagradu za ponašanje koje želimo. Sada prelazimo na operantno uvjetovanje (Skinner), u kojem konj treba nešto napraviti kako bi dobio nagradu. Mogućnosti su ovdje beskonačne. Prije upuštanja u potpuno nova ponašanja ili rješavanja problema u ponašanju, ja obično počnem klikati za ponašanja koje konj već zna, i uvodim klik kao nagradu u naš uobičajeni trening. Ovo nije neophodno, ali je dobro za usklađivanje naših reakcija i za lakše prenošenje tog novog koncepta konju. Na primjer, ako konj dobro hoda uz mene, prati moj tempo i stane kad ja stanem, onda kad stane klik i poslastica, pa krećemo dalje. Također ću nekad kliknuti i tijekom hodanja, ili u bilo kojem trenutku kada vidim da je konj opušten, a istovremeno i obraća pažnju na mene. Konj će zasigurno pokušati barem malo njuškicom potaknuti dostavu hrane, a to ili ignoriram i zatim kliknem čim odustane od gurkanja, ili ga tražim neku drugu poznatu vježbu koja će mu okupirati pažnju i za koju će dobiti nagradu kada ju dobro izvede.

Kada je to sve dobro prošlo, kad nama prestane ispadati kliker iz ruke i hrana na sve strane, a konj je pristojan, opušten i pomalo znatiželjan, spremni smo za učenje novih stvari, za poboljšanje postojećeg ponašanja ili za rješavanje eventualnih problema u ponašanju. Gotovi smo sa početničkim pogreškama, gotovi smo s ovim uvodom i spremni smo isploviti u ocean novih mogućnosti. Želim vam dobrodošlicu, čestitam na otvorenosti prema novim idejama i želji za učenjem i napredovanjem u modernim metodama treninga koje se baziraju na razumijevanju i dobrobiti konja. Jedna od korisnih tehnika koja se često koristi u kliker treningu jest tzv. „target trening“, koju ćemo opisati u sljedećem članku, a služi za lakše učenje novih ponašanja.

U sljedećim člancima ćemo obraditi još mnogo zanimljivih tema, a ako imate pitanja, javite se (hana.bobinac@gmail.com) možda od vašeg pitanja nastane cijeli novi članak.


Hana Bobinac, Projekt jednorog , Horse Agility Club https://www.horseagility.eu/

Hana i njezin Perun






493 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page