top of page
  • Writer's pictureMaja Zivanovic

Put na Bile- planine su dom, a konji slobodni

Bile ili Bili su planine iznad Mostara gdje živi više od 200 slobodnih konja.

Mladi pastuh ide prema svome krdu, fotografirao Matija Kralj.

Kad sam prvi put otišla na Bile željela sam proučiti ponašanje slobodnih konja u krdu i bolje razumijeti njihove odnose. Tada sam provela skoro cijeli dan sama prateći i promatrajući tri krda. Bilo je čarobno, a osim onog zbog čega sam došla dobila sam puno puno više. Uz nestvarno lijepe krajolike, upijanja sunca na planini dok bosih nogu promatraš krdo upila sam i neko razumijevanje konja koje još uvijek ne mogu opisati riječima. Nešto kao da kad gledaš te konje koji žive životom oblikovanim milijunima godina evolucije i onda se vratiš svojim konjima i bolje ih razumiješ bez da se trudiš.

Nekako kao da upiješ to znanje promatrajući konje.
Kobila i ždrijebe, fotografirala Maja Živanović.

Kad sam se vratila u Zagreb osmislila sam predavanje o prirodi konja, a rodile su se i još neke ideje... Jedan projekt je velik i o njemu ću pisati u budućnosti, ali jedan projekt samo što se nije ostvario. Radi se o tome da želim organizirati višednevnu edukativnu posjetu konjima na Bilima za sve koji žele.

Posjeta će biti organizirana s polaskom iz Zagreba i trajati će ukupno 4 dana.

Dva dana biti će rezervirana za cjelodnevni boravak na Bilima i promatranje konja, a na dan dolaska i odlaska kratko ćemo posjetiti Bile kako bi na početku malo upili atmosferu i na kraju se oprostili s konjima i brdima koje ćete zavoljeti.

Ideja je da promatramo ponašanje konja, različite interakcije unutar krda; između krda i razlike među njima.

Svašta se tu može naučiti o ponašanju pastuha, mladih tinejđera pastuha, kobila, mladih kobila, ponašanju ždrijebadi, odgajanju konja u krdu, odnosa među konjima... Promatrati ćemo govor tijela konja i učiti o njemu te gledati različite rituale koji će se događati kao npr. pristupanje pojilu i red napajanja, susret različitih krda i ovisno o sezoni rituale udvaranja, borbe.. Također ćete bolje razumijeti kako funkcionira odmaranje i spavanje konja i stražarenje, zašto su važne i kakve sve mogu biti formacije krda i još mnogo toga. Za vrijeme cjelodnevnog boravka na Bilima (2 dana) pridružiti će nam se i Marijo koji se već godinama brine za konje i može vam detaljnije objasniti odnose u krdu; tko je tko, tko je čiji potomak, kakve je promjene krdo doživjelo...

Marijo zna cijelu povijest postanka krda na Bilima jer su dva od devet prvih konja puštenih na Bile dvije kobile njegovog djeda.

Jedna od kobila na Bilima, Mašina kćer, fotografirala Maja Živanović.

Zašto je ovo prekrasna prilika za sve one koje zanima prirodniji pristup konjima i razumijevanje konja? Zato jer na Bilima kod slobodnih konja vidimo ponašanje u čistom obliku, onako kako konji to rade bez utjecaja čovjeka te na taj način možemo učiti o konjima i bolje ih razumijeti.

Datum prve edukativne posjete je 7. - 10.- lipnja 2021. , druga posjeta biti će tek krajem rujna jer je preko ljeta prevruće i konji više manje dane provode odmarajući se u hladu.

Ukoliko ste zainteresirani možete mi se javiti na: https://www.projektjednorog.com/kontakt !


Jedno od krda koje smo promatrali, fografirao Matija Kralj.
O tome kako nam je bilo i što smo sve vidjeli pročitajte u nastavku ovog posebnog foto bloga!

Konji ispod drveta ližu sol ili "obiteljska fotografija", Matija Kralj.


Ždrijebad na Bilima


Ovog proljeća sve je bilo puno ždrijebadi. Zanimljivo je bilo promatrati kako mali konjići često leže i spavaju pod budnim okom njihovih majki i ostalih pripadnika krda te kako lako prate krdo i snalaze se u različitim situacijama.


Ovaj preslatki mališan budno prati što se događa pomno osluškujući svoju majku. Da mu je pažnja usmjerena prema njoj možete vidjeti po položaju njegovog uha na drugoj i trećoj fotografiji.


Na ovom slijedu fotografija vidimo nekoliko kobila koje čuvaju svoje malene dok spavaju. Crna kobila se još nije oždrijebila, a kobila i ždrijebe koje sam kasnije promatrala i fotografirala nalaze se iza nje. Ovo ždrijebe na fotografijama staro je nekoliko dana, a već je savršeno u skladu s ritmom svoje majke i krda.


Na pojilu


Mladi pastusi kraj pojila, fotografirao Matija Kralj.

Jedan od posebnih iskustava na Bilima je pojilo i prizori koje tamo možete vidjeti.

Oko pojila uvijek je neka posebna energija. Kao da netko pomiješa komešanje i mir pa ono što dobijete je energija oko pojila.

Ono je za mene jako simbolično i predstavlja brigu Marija i njegovih kolega koji su postojeću lokvu proširili i zabetonirali kako bi uvijek bilo vode za konje. Simbol brige i ljubavi zbog koje oni rade to što rade za konje na Bilima.

Za našeg posjeta pojilo je bilo skoro sasvim puno i tokom vremena koje smo proveli tamo tri su krda došla piti. Svi konji će doći na pojilo kad tad i zbog toga je ono tako posebno. Tu možete vidjeti krdo koje prilazi izdaleka ili vas može iznenaditi ono koje niste primjetili,a odjednom se pojavilo iza nekog većeg grmolikog raslinja.

Ovdje smo snimili prekrasne kadrove i uživali u konjima koji su se došli napiti i osvježiti jer je već bilo prilično vruće.



Sol i planine


Do podneva prvi dan vidjeli smo, promatrali i snimali 5 krda. Bilo je jako intenzivno vidjeti toliko konja i toliko interakcija u tako kratkom vremenskom periodu. Malo smo se umorili pa smo uz cestu kraj auta pojeli ručak i ulovili još nekoliko zanimljivih kadrova.

Nakon toga sjeli smo u aute i odvezli se mrvicu dalje kako bi Marijo odnio konjima mineralnu sol u kolutovima.

Nisam znala gdje idemo i dok smo hodali između romantičnog procvjetalog drveća i niske zelene travice te preko kojeg suhozida nisam imala pojma što ću vidjeti. Kad smo stigli ostala sam u šoku. Tamo na tom mjestu bilo je oko 60 konja svih dobnih skupina. Totalno ludilo ako mene pitate! Marijo im je malo fućkao i stavio sol pa su navalili.



Bilo je jako živahno pola sata, a onda je napetost splasnula i gužva oko soli nestala. Ostali su samo najuporniji i koja starija kobila. Mladci su se razišli, pastusi su uvodili red jer je to veliko krdo zapravo sastavljeno od tri krda koja vode mladi pastusi kako nam je Marijo objasnio.

Ja sam sjedila i gledala malo dalje što se sve događa. Bosih nogu, na suncu, u brdima, među konjima, po to sam zapravo i došla :) .

I onda smo se za konjima uputili u brda...
Kobila i ždrijebe se priključuju krdu, fotografirao Matija Kralj
To je za mene najčarobniji dio svega, kad se kreneš penjati i pratiš konje i onda se u jednom trenutku okreneš i pogedaš oko sebe. . .
Čabulja, fotka Matija Kralj
Prenj, fotka Matija Kralj
I onda dodeš na neko dobro mjesto, sjedneš, piješ čaj i gledaš konje kako pasu i igraju se.

Imam vam još puno toga za ispričati... Ovo je bio tek jedan dan. Ali to će pričekati idući blog u kojem ću s vama podijeliti ono što zaokuplja moju pažnju u zadnje vrijeme.


Veliko hvala Matiji na prekrasnim fotografijama i Mariju što je odvojio vrijeme i proveo ga s nama. I što čini sve to što čini za konje na Bilima.


Ukoliko želite primati naš newsletter dovoljno je upisati vaš mail na dnu stranice!


Više o konjima na Bilima saznajte na https://www.facebook.com/konjinabilima/.


Mladi pastuh ide prema svome krdu, Matija Kralj

Više o drugom danu posjete i zanimljivim temama uskoro u novom blogu !











280 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page