top of page
  • Writer's pictureMaja Zivanovic

Odnos se uči od malena

Updated: May 15, 2021



Način na koji razmišljamo o svijetu, sebi i drugima utječe na odnos koji stvaramo sa svime što nas okružuje i sa samim sobom. O odnosima učimo u obitelji, vrtiću, školi, kroz filmove, crtiće, knjige i na raznim aktivnostima u slobodnom vremenu u koje smo uključeni. Odnosi obilježavaju naš život i okupiraju nas te svi želimo imati dobre odnose s onima koji su važan dio našeg života.

Nažalost, odnosi nisu uvijek jednostavni i vrlo često osjećamo se u najmanju ruku zbunjeni kada se u odnosu dogodi neka promjena koja nam se ne sviđa ili na koju nismo spremni.

Konji su sjajni učitelji odnosa jer reagiraju iz trenutka u trenutak iskreno i s punom pažnjom na nas i naš odnos prema njima.

Uz konje, čovjek se uči biti pažljiv prema drugom biću, pružiti mu ljubav na način da uzme u obzir njegove potrebe, poštivati ga na način da svoje želje ne pretpostavi njegovim mogućnostima. U radu s konjima također je nužno naučiti postaviti granice i biti dosljedan u svom ponašanju te jasno iskomunicirati svoje zahtjeve prema konju. Također, konji su kao i ostale životinje sjajni učitelji empatije i razumijevanja drugačijih doživljaja svijeta od naših.

I ne samo to, konji su toliko senzibilna bića da nas mogu jako puno naučiti o našim vlastitim osjećajima i razumijevanju stanja u kojima se nalazimo. Smatramo da je to vještina koja se zapostavlja, a koja je isto toliko potrebna čovjeku kao i sposobnost razumijevanja tuđih osjećaja.



Naši programi i radionice za djecu vode ih u prekrasan svijet suživota između životinje i čovjeka i daju im rješenja za situacije s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Ukoliko želite pružiti svom djetetu mogućnost da spozna sebe kroz blizak i pedagoški osmišljen rad s konjima u grupi pogledajte naš "program za djecu".

Ukoliko vas zanimaju individualni programi za djecu ili odrase pridružite nam se u programu "osobni razvoj uz konje" .

Ako želite naučiti jahati kroz empatiju i razumijevanje pogledajte "satovi jahanja za djecu i odrasle".


Maja Živanović, Projekt Jednorog <3









223 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page