top of page
  • Writer's pictureMaja Zivanovic

Novogodišnje odluke


 

Svaki kraj godine donosi nam priliku da se osvrnemo unatrag. Da u miru sagledamo sve naše uspjehe (velike i male), važne događaje, ljude i životinje, lekcije i teškoće koje nam je godina iza nas donijela u život.

Ja obično sastavim popis svega na čemu sam zahvalna prošloj godini i pročitam ga nekoliko puta polako, upijam emocije, sjećanja i informacije koje svaka od tih riječi na mom popisu predstavlja. Na taj način opraštam se i zahvaljujem na svemu godini koja je pri svome kraju.

Tada me ispuni osjećaj zahvalnosti i bez obzira da li u Novu godinu ulazim s nekim izazovima iz prošle ili ciljevima koje želim postići u idućoj godini uviđam kako je moj život ispunjen sa puno prekrasnih stvari, a to je samo po sebi ogromno bogatstvo.


konji, poni, prekrasan, priroda, jahanje, ranch
moj Bowie na prvi dan preseljenja na ranch koji sam iznajmila s kolegicama, listopad 2023.

Nova godina može biti prilika da okreneš novi list, postaviš ciljeve i doneseš neke odluke koje će ti život učiniti kvalitetnijim i ljepšim.

Ovaj blog je posvećen novim odlukama  - trenutno, prigodno novogodišnjim i prigodno imaju veze s konjima.


Da li će odluka pasti na plodno tlo ili ishlapiti nakon nekog vremena najviše ovisi o jačini naše želje, posvećenosti odluci i fokusu.

Kada donosiš novogodišnje odluke zapitaj se zaista duboko koliko ti je to važno i biraj pomno. U ovom slučaju "manje je više".

 

Odluke mijenjaju i oblikuju naš život, ali također i život naših konja. Ja ne volim govoriti da sam vlasnica svojih konja jer se više osjećam da sam im saveznik i netko tko se brine o tome da oni imaju kvalitetan i dobar život. I kad donosim odluke vezane za njih uvijek imam na pameti njihovu dobrobit, kao i svoje potrebe.

 

Evo jednog primjera : selidba konja na novo mjesto. Kad god sam odlučivala o tome gdje ćemo se preseliti, uz to što sam razmišljala da li ću na novom mjestu imati dobre uvjete za trening i da li ću tamo moći primati klijente i održavati edukacije najvažnije pitanje koje je uvijek prevagnulo u donošenju odluke je kako će mojim konjima tamo biti? Da li će moći živjeti vani cijeli dan ili barem većinu dana? I da li će imati društvo tamo?

Jer znam da je njima to od najveće važnosti, i meni je bilo kada sam donosila odluke. Ako te zanima kako možeš znati što je tvome konju potrebno pročitaj ovdje naš najpopularniji blog.


konji, odluke, Hudi bitek
Lino, ja i Bowie prvi tjedan nakon preseljenja u Hudi Bitek, siječanj 2022.

Ponekad odluke donosimo jer imamo inspiraciju i viziju, a ponekad zato jer smo nezadovoljni i želimo promjenu.

Pa pogledajmo malo ta dva puta i izazove koji svaki od njih nosi, ali i načine na koje te izazove možemo prevladati.


 

Inspiracija i vizija

 

Ja sam oduvijek znala da želim raditi s konjima na način koji je empatičan i ugodan i njima i meni. Imala sam viziju da će moji konji živjeti na livadi sa svojim prijateljima i da ću kada ih trebam doći po njih, očetkati ih raditi s njima i opet ih vratiti na livadu. Znala sam što želim raditi u životu vrlo rano i jednom kad me tata moje prijateljice pitao čime se želim baviti kada odrastem, a ja sam mu odgovorila  da se želim baviti konjima i trenirati ljude, on mi je rekao :

“Već si na pola puta da to postigneš.”

 

Kad imaš viziju i inspiraciju i kada znaš što želiš već si na pola puta do tamo jer znaš kuda ideš, u kojem smjeru.

 

Izazov koji se javlja na ovom putu je držati se plana, ali biti dovoljno fleksibilan.

 

Ako si odlučio/la da želiš svog konja ili konja s kojim radiš dovesti u formu ili naučiti nešto novo onda plan podrazumijeva da trebaš trenirati s tvojim konjem barem 3-5 puta tjedno da ga naučiš novim stvarima ili ga dovedeš u formu. Ako se dogodi da se zareda kiša pa je teren sklizak ili natopljen i ne možeš raditi redovito što si naumio/la, pronađi tu fleksibilnost u sebi i kreativno iskoristi svoje vrijeme s konjem. Možeš pronaći neke vježbe koje se mogu raditi s poda ili u hodu ili čak u boksu, a pomažu ti da dođeš do cilja. Tako nećeš izgubiti najvažniji kontinuitet, a to je tvoja povezanost s konjem.

 

Ako je odluka pala da ćeš poraditi na tome da se tvoj konj prestane bojati plasičnih vrećica, vodenog rova, kišobrana, glasnih zvukova, onda plan može biti da pronađeš nekoga tko to zna i poradiš na tome... (više o ovoj temi ovdje).  

 

Ako si odlučio/la da ćeš ujahati svog mladog konja, naučiti ga kako se lijepo daju noge, kako da opušteno i pristojno hoda uz tebe plan može uključivati check listu, dodatnu edukaciju ili pomoć tokom tog procesa (mi ti možemo pomoći).

 

Ako se želiš više družiti sa svojim konjem bez obzira na posao koji te okupira onda je možda najbolji plan da napraviš raspored i unaprijed odvojiš vrijeme za sebe i svog konja ... Pa i onda kada se dogodi da se ne uspiješ držati rasporeda kako si naumio/la uvijek svoje vrijeme možeš posvetiti učenju o konjima i kada se družiš sa svojim konjem to druženje učiniti kvalitetnijim. Ili ako smatraš da je jedino druženje s tvojim konjem jahanje, a nemaš vremena za svu tu pripremu uvijek. Vjeruj mi tvom konju biti će drago ako mu dođeš i provedeš s njim vrijeme na paši ili sjediš kraj njega dok jede ili ga samo početkaš ili malo prošećeš.

 

Kad imaš viziju sjajno je imati plan!

Sjesti na miru sa sobom i na papir staviti svoje realne mogućnosti, svoje želje i viziju i vidjeti kako to sve iskombinirati još je barem 10% prema ostvarenju tvojih ciljeva i želja.

Ako ti je u tome potrebna pomoć klikni ovdje i napiši nam svoje dileme i želje. Sigurna sam da ti možemo pomoći sa savjetom, nekim od svojih programa za edukaciju koji je idealan za tebe ili možeš dobiti elaborirani odgovor na pitanje kroz post na društvenim mrežama ili blog.

 

Planovi su sjajni i potrebni da ostvariš svoju viziju, ali vrlo vrlo često dogodi se život ili plan jednostavno ne ide po planu :) . U ovakvim situacijama treba imati dovoljno snažnu volju i fleksibilnost da ne odustanemo od svoje odluke kada se čini teško ili kada moramo promijeniti inicijalni plan.

 

2014. kada je Liz Eaton počela dolaziti kod nas i držati treninge imali smo puno vremena za razgovore nakon treninga tamo gdje je Hana imala svog konja Peruna tada. Sjećam se prvog od takvih naših razgovora upravo o ovoj temi planova i ciljeva.

Ima jedna divna poslovica koju sam tada čula od Liz “Ciljeve piši u kamenu, a planove u pijesku.”


lipicanac, mladi konj, mladi jahač
Moje učenice Dora i Allegra koje su usprkos minimalnim uvjetima i tome što su obje mlade i što Dora nije imala iskustva i vrlo kompliciranog mladog konja s puno otpora ostvarile su sjajan odnos pun povjerenja.

 

Odluke i frustracije

 

A kada smo kod planova i ciljeva. Sigurno ste se našli u situaciji gdje stvari jednostavno nisu išle po planu i tada se posve prirodno javlja osjećaj frustracije. Psiholozi ističu kako je frustracija osjećaj i stanje koje nas navodi da unesemo promjene, a jedna od pionirki psihoterapije uz pomoć konja, Linda Kohanov kaže da nam osjećaj frustracije donosi poruku da se negdje unutar ili izvan nas nalazi prepreka; da ju je potrebno locirati i pronaći način ili osobu/podršku da je možemo prijeći.

 

Svaka frustacija ukoliko joj iskreno pristupiš pokazti će ti što te smeta, što ti ne odgovara, ali još važnije pokazati će ti što želiš, u kojem smjeru želiš ići.

Onda kada ti je posve nejasno kako dalje, a jednostavno znaš da ovako više ne ide lakše ćeš izaći iz tog kruga ako dobiješ podršku izvana. Ali podršku koja će te osnažiti iznutra i pomoći ti da jasno vidiš u kojem smjeru želiš ići.

Ako se nalaziš u takvoj situaciji klikni ovdje i napiši nam što te muči. Tu smo za tebe!

Tu smo za sve nas koji želimo učiti o konjima i od konja kako bi nam svima bilo ljepše, ugodnije i na kraju krajeva kako bi se osjećali sigurno i sretno dok smo s tim predivnim bićima.

 

Želimo vama i svim konjima s kojima se družite sve najljepše u 2024. ! Nek nam je zdrava, sretna i uspješna!

 

 

Maja, Hana i Josipa <3

 

 

 

 

96 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page