top of page
  • Writer's pictureMaja Zivanovic

Rekviziti i rad na samopouzdanju konja

Updated: Nov 20, 2020



Prije mjesec dana 18. listopada, na ranchu Lipi Cavallo (Zagreb) Marcela Špoljarić i ja (Maja Živanović) održale smo našu prvu zajedničku radionicu pod nazivom “Rekviziti i rad na sampouzdanju konja” .


Pa ... kakve veze imaju rekviziti sa samopouzdanjem konja?

Recimo da nemate samopouzdanja govoriti pred publikom, a morate održati neku prezentaciju pred dvadesetak ljudi. I tako izlazite pred publiku: prestravljeni ste, znojite se, mucate, grozno vam je, najradije bi pobjegli i jedva čekate da završite s tim. Tako, samo još gore, se osjećaju konji u situacijama koje su za njih stresne. To može biti nastupanje na natjecanju, ukrcavanje i putovanje prikolicom, prolazak pored nekog “strašnog mjesta”...



Konji su oduvijek bili plijen drugim životinjama i čovjeku te u sekundi reagiraju ukoliko se osjete ugroženima. S druge strane najvažnije im je da budu sigurni.

Mnogi od nas radili su s nekim konjem koji se baš uvijek i svaki put preplašio kod istog mjesta i nije nam jasno kako već nije shvatio da mu se ništa neće dogoditi.

Otkriti ću vam tajnu, nije se prestao bojati jer je uvijek prolazio tamo s povišenim adrenalinom zbog straha, a kada se konjima povisi adrenalin njihova mogučnost da uče drastično se smanjuje (tako je uostalom i kod nas).

Vratimo se na kratko priči s prezentacijom:

Ne bi li vam pomoglo da svoju prezentaciju prvo održite pred ljudima kojima vjerujete i zatražite od njih feedback kako biste znali što trebate popraviti i kakav dojam ostavljate? Ne bi li vam također pomoglo da par puta održite prezentaciju pred vama bliskom publikom (naravno pod uvjetom da niste kampanjac i ne radite sve u zadnji čas) kako biste se naviknuli na to i time smanjili pritisak i tremu u trenutku vaše službene prezentacije?

Sve ovo trebalo bi vam pomoći da u trenutku kad stupite pred stvarnu publiku imate više samopouzdanja i da vaš nastup bude kvalitetniji nego što bi bio kad bi ste se bojali.


Upravo o tome se radi kada s konjem radite vježbe s rekvizitima. Vi pripremate konja na situacije koje će se nenadano dogoditi i nad kojima nećete imati kontrolu.

Upoznavajući konja s različitim rekvizitima i vježbanjem s njima pomažete mu da se nauči opustiti u inicijalno “strašnim” situacijama te kao bonus gradite s njim odnos koji se zasniva na povjerenju u vas.

Tajna uspjeha u radu s rekvizitima je poštivanje određenih principa poput: ostati u "zelenoj" ili "narančastoj" zoni sigurnosti (engl. comfort zone) kako bi izbjegli da se konj preplaši rekvizita jer je cijela poanta rada na samopouzdanju da se konj najprije nauči opustiti u inicijalno stresnim situacijama. Marcela i ja već godinama ujahujemo, rehabilitiramo, odgajamo i treniramo različite konje te sa svima prolazimo vježbe koje smo odabrale za ovu radionicu jer svakom konju mogu pomoći da se osjeća sigurnije.



Naša radionica uvela je polaznike u ovaj osnovni princip te im također pružila uvide i razumijevanje u druge principe uspješnog rada s konjima kao što su: dobar tajming, približavanje i udaljavanje (engl. approach and retreat), pritisak i popuštanje (engl. pressure-release), postepenost, poznavanje govora tijela konja ...

Rekviziti s kojima smo radili bili su: lopta za pilates, kišobran, cerada, zavjesa, hula hop i kavalete (motke) te su polaznici naučili par osnovnih vježbi sa svakim rekvizitom (ukupno 20 vježbi) koje im mogu poslužiti kao sjajna baza za rad s bilo kojim konjem. Uz vježbe za samopouzdanje koje se tiču zvuka, dodira, oblika i kretanja naši sudionici naučili su i nekoliko vježbi koje im pomažu u poboljšanju komunikacije s konjima, kao što je vježba preciznosti sa hula hopom te vježbe koje im mogu koristiti kada žele opustiti ili ojačati mišiće svojih četveronožnih partnera na nježan način (kavalete).



Sve u svemu, svi smo uživali u ovoj petosatnoj radionici koja bi se ukratko mogla opisati kao vrlo uspješna, ali i intenzivna zbog velike količine informacija. No intenzitet radionice nije značio stres već veliki korak naprijed u razumijevanju osnovnih principa koji svakome tko ih razumije mogu promijeniti pogled na konje i način na koji s njima radimo. Marcela i ja naučile smo da ovaj tip radionice ubuduće organiziramo kao cjelodnevnu aktivnost te već sad možemo reći da ćemo na proljeće ponoviti ovu radionicu u cjelodnevnoj formi. Količina sjajnih i korisnih informacija koje se mogu naučiti tokom ove radionice inspirirala nas je da ju uvrstimo u stalnu ponudu naših projekata (Projekt Jednorog i Horsemanship with Marcela) pa ukoliko ste zainteresirani da ovu radionicu održimo kod vas (gdje god se nalazili) slobodno nas kontaktirajte.



I za kraj par lijepih fotografija opuštajućih i nježnih trenutaka kada su naši polaznici u pauzama imali vremena uživati u s konjima (koji su bili odlični partneri u učenju).



Zahvale :)

Zahvaljujemo puno ekipi s rancha Lippi Cavallo što nam je ustupila mjesta za održavanje radionice i posudila dva konja za rad s polaznicima. Hvala Irmi Vrbnjak koja nam je posudila svoju zavjesu i svim konjima (Lino, Chilly, Marica, Magic i Bowie) za strpljenje i suradnju. <3

Hvala uz čestitke našim divnim polaznicima što su došli i bili tako sjajni učenici.

Na kraju, hvala Pauli Špoljarić što je uhvatila trenutke na ovim lijepim fotografijama.



Marcela & Maja <3


p.s. ako želite pročitati više o temi samopouzdanja kod konja pročitajte naš blog "Krila straha" koji će vas još dublje uvesti u razloge plašljivosti kod konja i kako to promijeniti.



440 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page